torstai 25. toukokuuta 2017

Maailman parhaat lihapullat

Otsikko on melkoisen mahtipointtinen, mutta ei kuitenkaan valheellinen. Olen tehnyt lihapullia jo vuosien ajan samalla ohjeella, enkä ole kertaakaan epäonnistunut. Tämä ohje on peräisin vanhan työpaikkani toimistovaarilta. Vaarin lihapullat olivat erittäin maistuvia, ja koen olevani onnekas, kun sain ohjeen häneltä. Vaarin mukaan näiden salaisuus on matala paistolämpötila, jonka ansiosta lihapullista ei tule kuivia. Taikinaa ei myöskään pidä vaivata liikaa, jotta pullista ei tule liian tiiviitä.

lihapullat

Fodmap-ruokavalioon ei sovellu sipuli, ja siksi tein puolisen vuotta lihapullat eri ohjeella, enkä saanut kertaakaan kelvollista lopputulosta. Siitä turhautuneena kokeilin siivilöidä sipulikeitosta sipulin palat pois, ja käytin vain jauheen. Lopputulos oli hyvä, eikä oireita tullut. Tästä innostuneena uskaltauduin lisäämään taikinaan noin ruokalusikallisen myös sipulin paloja, eikä oireita tullut tälläkään kertaa. Mikäli siis noudatat fodmapia, suosittelen kokeilemaan pelkällä sipulikeiton jauheella, tai jos et oireile sipulille voimakkaasti, voit myös lisätä osan sipuleista.

Tästä ohjeesta mainion tekee myös se, että näihin ei tule kananmunaa. Olen käyttänyt pääasiassa Knorrin ranskalaista sipulikeittoa, eikä siinäkään ole kananmunaa (tosin keitto saattaa sisältää jäämiä). Näin ollen lihapullat sopivat myös kananmuna-allergisille. Vielä en ole testannut maidottomia lihapullia, mutta ajatuksenani on kokeilla Oatlyn iMat Fraichella. Uskoisin, että onnistuu hyvin niinkin. Olen toisinaan lisännyt taikinaan myös esimerkiksi aurajuustoa, fetaa tai yrttejä, ja pullista on tullut erinomaisia. Soveltaa siis voi, kunhan perustaikina on sama.

Taikina taipuu erittäin hyvin myös hampurilaispihveiksi. Paistoaikaa voi silloin lyhentää muutamalla minuutilla, ja pihvit voi maustaa oman maun mukaan voimakkaammin. Ohjeesta tulee noin 12 lihapullaa tai 6 pihviä.


Vaarin lihapullat

400 g naudan jauhelihaa
½ prk kermaviiliä
½ pss sipulikeittoa
1 tl soijakastiketta
ripaus mustapippuria
(1 tl savupaprikaa)

Sekoita lihapullataikinan ainekset, ja anna tekeytyä noin 10 minuuttia.
Tee isohkoja pullia ja paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.

Savupaprika on oma lisäykseni, joten lihapullat voi hyvin tehdä ilman sitä.

Välimeren lihapullapelti uuniin menossa

2 kommenttia

  1. Miten tämä ohje voisi sopia FODMAP-ruokavaliota noudattavalle, kun sipulikeittoainekset sisältävät kuitenkin myös mm. vehnäjauhoja? Minulle ei ainakaan käy vehnä eikä sipuli..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blå Bandilta löytyy vehnätön, gluteeniton sipulikeitto, ja käytän monesti sitä. Toisinaan myös siivilöin isoimmat sipulin palat pois, ja käytän vain jauheen. Mikäli sipuli ei sovi yhtään, voi keittopussin korvata muutamalla ruokalusikallisella (gluteenittomia) korppujauhoja :)

      Poista

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall