kotiliesi

perjantai 4. syyskuuta 2020

Puolukka-kaurapaistos

Olen kotoisin kohtalaisen pieneltä paikkakunnalta, mutta en kuitenkaan metsän keskeltä. Ehkä sen vuoksi, tai sitten puhtaasti mielenkiinnon puutteen vuoksi, en ole oppinut marjastamaan. Pääkaupunkiseudulla olen asunut jo vuosia, ja täällä taas en tiedä hyviä marjapaikkoja, jotka eivät olisi suoraan koirien ulkoilutusreitillä. Käytän marjoja kuitenkin paljon, ja marjastankin pääasiassa kaupan pakastealtaalla :)

Ystäväni arveli tietävänsä kohtalaisen hyvän marjapaikan, ja lähdin lähes noviisina mukaan. Saaliiksi tarttui reilu puolitoista litraa puolukoita – juuri sen verran kuin täyteen pakastimeen sopivasti mahtui. Edellisen viikonlopun K-Citymarketin vihannesosastolta marjastetut mustikat kun olivat juuri täyttäneet pakastimen. Marjojen keräämisessä itse on kyllä jotakin tyydyttävää. Samalla reissulla yhdistyi metsässä liikkumisen ilo, ystävän kanssa juttelun hyödyt ja toki itse poimituista marjoista tuli sama riemu kuin parvekeviljelystä; minä tein tämän ihan itse!

Tänään, 4.9. vietetään toista kertaa suomalaisen ruoan päivää. Mikä olisikaan sen suomalaisempaa kuin puolukat ja kaura. Pakastin siis keräämistäni puolukoista suurimman osan, mutta osa päätyi suoraan tarjolle. Tai oikeastaan uunin kautta. Kokeilin nimittäin klassikko omena-kaurapaistoksesta inspiraatiota saanutta puolukka-kaurapaistosta. Paistoksen kaikki raaka-aineet kanelia ja fariinisokeria lukuunottamatta ovat suomalaisia. Fariinisokeri on pakkauksen perusteella valmistettu Tanskassa, mutta valitsin sen sokeriksi, koska puolukat ovat kohtalaisen happamia. Fariinisokerin kinuskinen maku sopii loistavasti puolukoihin ja päällisen kauraan.

suomalaisen ruoan päivä

omenakaurapaistos puolukkapaistos

Puolukka-kaurapaistos

neljälle

4-5 dl puolukoita
1 tl öljyä
1 dl fariinisokeria
1 tl jauhettua kanelia
4-4 ½ dl kaurahiutaleita
125 g voita

Öljyä halkaisijaltaan noin 26 cm:n piirakkavuoka, ja laita puolukat vuoan pohjalle. Ripottele päälle noin puolet fariinisokerista.

Sulata voi. Sekoita loput fariinisokerista, kaneli, kaurahiutaleet ja voi keskenään.

Ripottele seos puolukoiden päälle ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes paistos on kauniin värinen.

Tarjoa vaniljajäätelön, kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kanssa.

puolukkapiirakka
Puolukka-kaurapaistos ennen uunia

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall