maanantai 24. kesäkuuta 2019

Kesäkurpitsapasta

Kesäkurpitsapastan ohjeita hakiessa vastaan tulee liuta versioita, joissa pastan tilalla on käytetty ohueksi suikaloitua kesäkurpitsaa. En kuitenkaan kovin helposti innostu "feikkiruoista", eli siitä kun jokin raaka-aine koitetaan korvata toisella, ja väitetään sen maistuvan samalta. Toisinaan tällaiset muutokset saattavat olla toimivia, kuten kesäkurpitsalasagnessa. Ajattelen perinteisen lasagnen ja kesäkurpitsalasagnen olevan kuitenkin kaksi erilaista ruokaa, koska valmistan ne muutenkin eri ohjeilla. En siis muissa aterioissa korvaa pastaa kesäkurpitsalla, ja alla olevan ohjeen kesäkurpitsapastassa kesäkurpitsan rooli on olla kastike.

Kesäkurpitsan satokausi alkaa hiljalleen, ja jatkuu syyskuuhun asti. Kotimaisen kesäkurpitsan saatavuus on hyvää, ja hinta alhainen. Se on helppo kasvatettava, ja kasvatus onnistuu hyvin jopa parvekkeella. Se sisältää myös runsaasti hyvää kaliumia ja kuituja, eli sen käyttö ruoanlaitossa todella kannattaa. Kesäkurpitsa kypsyy nopeasti pannulla, ja pasta-ateria on valmis vain noin 15 minuutissa. Aterian valmistaminen on siis edullista ja nopeaa.

Pastan voit valita mielesi mukaan. Voit käyttää tavallista vehnäpastaa, porkkanaista pastaa, riisipastaa tai vaikkapa gluteenitonta pastaa. Parmesaanin voi korvata hiukan edullisemmalla grana padanolla, joka kuitenkin tuo ateriaan runsaasti makua. Suosittelen myös ehdottomasti käyttämään pinjansiemeniä, mutta hiukan edullisempi ja varsin hyvä vaihtoehto on auringonkukansiemenet.

kesakurpitsapasta

Kesäkurpitsapasta

neljälle

300 g (kuivaa) pastaa
1 rkl suolaa pastan keitinveteen
400 g kesäkurpitsaa
1-2 rkl öljyä
2 kevätsipulia
tai 1 keltasipuli
2 dl parmesania raasteena
½ dl pinjansiemeniä
suolaa
mustapippuria
(chiliä)

Huuhdo kesäkurpitsa ja kuutioi se pieniksi paloiksi. Viipaloi kevätsipuli tai kuutioi keltasipuli. Raasta parmesaani.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan runsaassa suolatussa vedessä al denteksi.

Kuumenna pannu ja lorauta siihen oliiviöljyä. Paista kesäkurpitsaa keskilämmöllä muutama minuutti, ja lisää sitten kevätsipuli. Jos käytät keltasipulia, voit lisätä sen samaan aikaan kesäkurpitsan kanssa. Paista vielä muutama minuutti, kunnes kesäkurpitsat ovat saaneet hiukan väriä ja pehmenneet. Mausta suolalla ja mustapippurilla sekä halutessasi ripauksella chiliä.

Ota pastan keitinvedestä 1 dl sivuun odottamaan. Huuhtele kypsä pasta kylmällä vedellä, jotta kypsyminen loppuu.

Kaada pastan keitinvesi kesäkurpitsan joukkoon ja lisää parmesaani. Sekoita hyvin, ja yhdistä sitten pastan kanssa.

Annostele pasta lautasille, ja ripottele päälle pinjansiemenet. Halutessasi voit raastaa päälle vielä hiukan parmesaania.

kesäkurpitsakastike
kesäkurpitsapasta

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall