tiistai 31. heinäkuuta 2018

Kasvistarjotin satokauden herkuista

Kesän paras kasvissesonki on käynnissä juuri nyt. Kaikki maasta, pensaasta tai puusta poimittu ja kerätty maistuu hyvältä, eikä vaadi monimutkaisia valmistustapoja. Tällä ajatuksella lähdin koostamaan veggie platteria, eli suomennettuna varmaankin kasvistarjotinta. En omista suurta tarjotinta, joten keräsin tarjottavat pöytään kulhoissa. Nimitetään tätä nyt kuitenkin tarjottimeksi :)

Keräsin tarjolle heinäkuun satokautena parhaimmillaan olevia vihanneksia. Uunin kautta pöytään pääsi kirsikkatomaatteja ja broccolinia. Paistinpannulla kävi kesäkurpitsa, ja kattilassa kypsyi pikaisesti sokeriherneet. Tuoreena pöytään pääsi porkkanaa, suippopaprikaa ja lehtikaalia. Kaikkia näitä yhdistää satokauden lisäksi se, että mausteena käytin vain suolaa, mustapippuria ja oliiviöljyä. Helppoa ja yksinkertaista! Huomaat ehkä myös, että tarjolla on lihapullia. Tein niitä tavallisella ohjeellani, mutta lisäsin muutaman ruokalusikallisen seesaminsiemeniä. Ruokailemassa oli siis tällä kertaa myös isäni, enkä tahtonut tarjoilla pelkkää pupunruokaa ;)

Alla on ohjeita, mutta ne ovat kaikki suuntaa-antavia. Paahtoajat uunissa ovat melko tarkkoja, mutta suosittelen kuitenkin seuraamaan kypsymistä, sillä uuneissa on eroja. Broccolinit saattavat kypsyä hiukan alle 10 minuutissa, ja tomaatit eivät pahastu vaikka olisivat pidempäänkin uunissa. Määrät ovat myös suuntaa-antavia. Noudatan nimittäin monen kasvislisukkeen kanssa suurpiiteisyyttä. Käytän öljynä oliiviöljyä, jota kaadan vihannesten päälle tarpeeksi. Yleensä liika ei haittaa, mutta liian vähän ei kannata käyttää, jotta lopputulos ei ole kuiva. Suolan voi ripotella päälle ennen tai jälkeen kypsennyksen, ja siinä kannattaa noudattaa omaa makuaistia: jos pidät vähäsuolaisesta, lisää vain vähän.

Kerää siis tarjolle omia suosikkejasi kypsänä ja raakana. Vihannesten kauniit värit hoitavat kattauksen koristelun puolestasi. Hintaa heinäkuun satokausiohjeelle ei oikeastaan ole, koska se riippuu siitä mitä haluat tarjoilla. Kuitin loppusumma on kuitenkin varmasti pieni.

kasvistarjotin

valmiiseen pöytään


Paistettu kesäkurpitsa


Huuhtele kesäkurpitsa huolellisesti, ja leikkaa se sitten noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen öljyä. Paista kesäkurpitsaviipaleita keskilämmöllä molemmin puolin noin muutama minuutti, kunnes ne ovat pehmeitä mutta eivät kuitenkaan lötköjä. Mausta viipaleet suolalla ja mustapippurilla.

valmiiseen pöytään

Paahdettu varsiparsakaali


broccolinia eli varsiparsakaalia
oliiviöljyä
suolaa

Huuhtele broccolinit ja levitä ne uunipellille. Valuta päälle oliiviöljyä ja paahda 200 asteessa noin 10 minuuttia.

valmiiseen pöytään

Paahdetut kirsikkatomaatit


kirsikkatomaattteja
oliiviöljyä
suolaa

Huuhtele kirsikkatomaatit ja poista halutessasi niiden kanta. Asettele tomaatit uunivuokaan ja kaada päälle öljyä. Rouhi pinnalle suolaa ja paahda tomaatteja 200 asteessa noin 10-15 minuuttia.


Pehmennetty lehtikaali


Huuhtele lehtikaali ja revi lehdet suupaloiksi. Poista paksut lehtiruodit. Kaada lehtikaalin joukkoon noin teelusikallinen (oliivi)öljyä ja pieni loraus sitruunan tai limen mehua ja ripaus suolaa. Puristele lehtikaalia käsin, kunnes mausteet ovat levinneet tasaisesti ja lehtikaali on pehmentynyt.


Keitetyt sokeriherneet


sokeriherneitä
vettä
suolaa
voita

Keitä kattilassa vettä ja mausta se suolalla. Keitä tuoreita sokeriherneitä minuutti tai pakasteherneitä 3-4 minuuttia ja valuta ne siivilässä. Kaada herneet takaisin kattilaan ja lisää niiden sekaan nokare voita. Rouhi tarvittaessa vielä hieman suolaa päälle ja tarjoile lämpimänä.


Hölskykurkut


3–4 avomaankurkkua
1-2 rkl etikkaa
sokeria
suolaa
tilliä

Kuori ja viipaloi kurkut. Laita viipaleet kannelliseen astiaan kerroksittain, ja silppua väleihin tilliä. Lisää päälle etikkaa ja maun mukaan sokeria ja suolaa. Sulje kansi ja hölskytä astiaa voimakkaasti. Anna kurkkujen maustua jääkaapissa pari tuntia tai seuraavaan päivään.

hölskytyskurkut

Kokeile myös:


Kasvisruokaviikko

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall