torstai 25. kesäkuuta 2020

Vegaaninen jäätelö ilman konetta

Kondensoidusta maidosta ja kermasta valmistettu jäätelö oli hitti jo muutama vuosi sitten. Jäätelön todella yksinkertaista ohjetta jaetaan edelleen Facebookin erilaisissa ruokaryhmissä kuukausittain, ja näin kesähelteellä viikoittain. Eikä ihme, sillä valmistaminen on todella helppoa, eikä siihen tarvita kummallisia raaka-aineita, joita jäisi valmistuksesta yli. Viittaan tällä siis esimerkiksi glukoosisiirappiin, jota moniin ohjeisiin tulee vain ruokalusikallinen.

Jaoin itsekin toissa vuonna ohjeen kotijäätelöön. Sittemmin olen vähentänyt maidon käyttöä, tai ainakin suosinut laktoosittomia tuotteita. Kondensoitua maitoa ei saa laktoosittomana, sillä keitetty maitohan on juuri maidon keittämisestä jäänyttä maitosokeria, eli laktoosia. Vatsavaivaisen kauhistus siis!

Jäätelön valmistaminen onnistuu samalla tavalla myös vegaanisena, eli maidottomana. Kondensoidun maidon tilalla voi käyttää kondensoitua kookosmaitoa ja kerman voi korvata soija- tai kauravispillä. Kondensoitua kookosmaitoa löytyy SpiceUp!-merkiltä, ja olen löytänyt sitä ainakin S-ryhmän kaupoista ja K-Citymarketista. Hintaa sillä on hiukan alle 3 euroa. Hieman hintavampaa kondensoitua kookosmaitoa löytyy myös ekokaupoista, esimerkiksi Ruohonjuuresta.

Kondensoitu kookosmaito ei maistu "Bountylta", eli todella kookoksiselta. Sen maku on melko mieto ja hiukan karamellinen. Suosittelen kokeilemaan jäätelöä, vaikka et juuri pitäisi kookoksen mausta.

kondensoitu kookosmaito maidoton jäätelö
Vasemmalla vadelma-salmiakki ja oikealla nougat

Vegaaninen jäätelö


1 prk (320 g) kondensoitua kookosmaitoa
2 prk (á 250 ml) soija- tai kauravispiä

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita purkki kondensoitua kookosmaitoa kerman sekaan. Vatkaa kunnes massa on kuohkeaa.

Lisää halutessasi valitsemasi makuaine. Kaada massa purkkiin. Laita jäätelö pakastimeen jähmettymään noin vuorokaudeksi.

kondensoitu kookosmaito soijavispi kauravispi

Makuehdotelmia (koko jäätelömassaan)


Lime-kookos:

2 limen raastettu kuori
2 limen mehu
1 rkl kookosrouhetta

Pese limet huolellisesti. Raasta kuoren vihreä osa. Purista limeistä mehu. Yhdistä kuoriraaste, mehu ja kookosrouhe jäätelömassan sekaan.

Vadelma-salmiakki:

400 g pakastevadelmaa
1 dl turkinpippurirouhetta

Sulata vadelmat ja soseuta ne sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita turkinpippurirouhe soseutettujen vadelmien sekaan. Yhdistä vadelma-turkinpippurisose jäätelömassaan.

Nougat:

160 g IChoc Nougat Crisp valkosuklaata

Sulata suklaa, ja anna jäähtyä hetki. Lisää sitten suklaa jäätelömassan sekaan. Voit sekoittaa seoksen täysin tasaiseksi, tai jättää suklaan raidoiksi.

”Maito”suklaa:

150-160 g vegaanista maitosuklaata (esimerkiksi IChoc Classic, Nomo Vegan & Free From Creamy tai Fazer KauraChoco)

Sulata suklaa, ja anna jäähtyä hetki. Lisää sitten suklaa jäätelömassan sekaan. Voit sekoittaa seoksen täysin tasaiseksi, tai jättää suklaan raidoiksi.

torstai 11. kesäkuuta 2020

Majoneesiton perunasalaatti

Majoneesipohjainen perunasalaatti on vuosien aikana saanut haastajia muun muassa kirkkaasta perunasalaatista ja paahdetusta perunasalaatista. Oma suosikkini on melko pitkään ollut hiukan perinteisestä poikkeava Yhteishyvän sinihomejuusto-perunasalaatti. Tykkään perunoiden ja sinihomejuuston yhdistelmästä, mutta teen sitä kuitenkin aina vain kesäisin uusista perunoista. Kaipasin kesäsuosikkini rinnalle sellaista versiota, joka toimii myös talvella. Näin syntyi majoneesiton paahdettu perunasalaatti.

Majoneesiton perunasalaatti saa makunsa punaisesta pestosta (pesto rosso tai arrabbiata pesto). Lisäksi siihen tulee myös Härkäpapumurua, eli se toimii mainiosti sekä lisukkeena että pääruokana. Härkäpapumuru on tänä keväänä kauppojen hyllyille tullut uutuus, joka toimii hyvin erilaisissa wokeissa, ja sopii erinomaisesti myös perunasalaattiin. Härkäpapumuru on gluteeniton ja vegaaninen, eli perunasalaatti sopii moneen erilaiseen ruokavalioon.

Paahdoin perunasalaatin perunat. Perunoiksi voi valita saatavuuden mukaan uusia perunoita tai talviperunoita. Valitse perunoista kiinteämaltoinen. Paahdetut perunat yhdessä rapean Härkäpapumurun kanssa tekee perunasalaatista mausteisen ja tumman paahteisen. Kevätsipuli ja (lehti)persilja raikastavat kivasti, eikä salaatista tule tunkkainen.

paahdettu perunasalaatti pesto
majoneesiton perunasalaatti

Majoneesiton perunasalaatti

neljälle

perunat:
6 (350-400 g) keskikokoista kiinteää perunaa
1½ -2 rkl öljyä
½ tl suolaa
1 tl paprikamaustetta

muut:
1 rs (á 250 g) Beanit Härkäpapumurua
2 rkl öljyä
1 tl soijakastiketta
ripaus chiliä
2 kevätsipulia
½ dl pesto rossoa tai arrabbiata pesto
lehtipersiljaa

Pese perunat huolellisesti ja kuutioi ne suupalan kokoisiksi. Sekoita kulhossa perunat, öljy ja mausteet.

Levitä perunat tasaisesti uunipellille, ja paahda 200 asteessa 25-30 minuuttia, kunnes perunat ovat kauniin ruskeita.

Viipaloi sillä välin kevätsipulit ja silppua lehtipersilja.

Lisää pannulle öljyä ja paista Härkäpapumuru pannulla rapeaksi. Mausta soijakastikkeella ja chilillä. Siirrä kulhoon odottamaan.

Yhdistä hiukan jäähtyneet perunat ja pesto. Sekoita hyvin, ja lisää joukkoon Härkäpapumuru, kevätsipulit ja lehtipersilja. Tarjoile haaleana tai kylmänä.

perunasalaatti pesto härkäpapu beanit
paahdettu perunasalaatti pesto beanit härkäpapu härkäpapumuru

Katso myös:

Basilika-perunasalaatti
Panzanella-salaatti

maanantai 1. kesäkuuta 2020

Raparperi-marenkipiirakka

Raparperin sesonki käy kuumana, ja olen ehtinyt tehdä tänä keväänä jo kolmesti raparperipiirakkaa. Kahden ensimmäisen jälkeen ajattelin, että keväät piirakat on nyt tehty. Sitten sain ajatuksen, jota oli pakko seurata, ja onneksi seurasin, sillä siitä syntyi super herkullinen raparperi-marenkipiirakka.

Piirakan pohjalle tulee taikina, joka löytyy myös muutaman vuoden takaisesta mustikkapiirakasta, ja se on uunipellillisen kokoisten piirakoiden suosikkini. Tällä kertaa puolitin sen, jotta piirakasta ei tullut kahdelle hengelle liian iso. Olen tehnyt taikinan lukuisia kertoja vehnäjauhoista, ja se toimii loistavasti. Tällä kertaa kokeilin gluteenittomia jauhoja, ja taikina onnistuu mainiosti myös niistä tehtynä. Marenkiin tarvitaan vain kananmunan valkuaisia, ja ylijäävät keltuaiset voi käyttää vaikkapa raparpericurdiin eli -tahnaan.

Taikinan päälle ja sen sekaan tulee marenkia. Ajatuksenani oli, että lopputulos olisi hiukan samanlainen kuin britakakussa tai marenkipiirakassa. Lopputulos oli juuri se mitä toivoinkin, ja marenki toimii hyvin piirakassa erinomaisesti. Pinnalle ripotellaan raparperi kuutioina, ja marenki kohoaa raparperin väleistä kivasti. Piirakka kannattaa peittää paiston puolivälissä, jotta marenki ei tummu liikaa.

raparperipiirakka
raparperipiirakka

Raparperi-marenkipiirakka

8 hengelle

pohja:
3 dl vehnäjauhoja
tai 3 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Semper fin mix)
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
2¼ dl maitoa
50 g voita

marenki:
2 valkuaista
1 dl sokeria

4-4½ dl raparperia kuutioina

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi. Lisää maito ja voi kuiviin aineisiin. Sekoita huolellisesti ja kaada leivinpaperoituun uunivuokaan (koko noin 25x35 cm tai pyöreä noin 27 cm piirakkavuoka).

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri pienissä erissä.

Lusikoi valkuaisvaahto piirakkataikinan päälle, ja sekoittele varovaisesti taikinan joukkoon. Lopputuloksen ei tarvitse olla tasainen (katso kuva alla).

Huuhtele raparperien varret ja pilko ne kuutioiksi. Ripottele raparperi taikinan päälle.

Paista piirakkaa uunissa 200 asteessa noin 25-30 minuuttia. Peitä piirakka kevyesti foliolla tai leivinpaperilla 15 minuutin jälkeen, ettei marenki ruskistu liikaa.

Piirakka säilyy jääkaapissa hyvänä noin vuorokauden, jonka jälkeen marenki saattaa alkaa kostua ja muuttua pehmeämmäksi.

raparperipiiras
Pohja ennen raparperin lisäämistä

raparperi-marenkipiirakka
Piirakka ennen uunia
britakakku
Piirakka uunin jälkeen
© Valmiiseen pöytään
Maira Gall