tiistai 29. joulukuuta 2020

Kasvissyöjän nachos supreme

Nachos supreme, nachoplatter, nacholautanen. Rakkaalla herkulla on monta nimeä. Nacholautanen on helposti valmistuva herkku, joka sopii esimerkiksi uuteen vuoteen nakkien ja perunasalaatin tilalle, tai niiden lisäksi. Nachoilla herkuttelee näppärästi isokin porukka, mutta tällä hetkellä herkku kannattaa kuitenkin nauttia vain oman perheen kesken.

Nachos supreme on (yllättävän) helppo tehdä kasvisruokavalioon sopivan lisäksi myös täysin vegaanisena, ja lopputulos maistuu myös sekasyöjälle. Useimmissa ohjeissa nacholautaselle laitetaan jauhelihaa tai broileria, mutta ne on helppo korvata quornilla, jonka koostumus ja maku vakuuttavat vannoutuneenkin lihansyöjän.

Nacholautaselle tulee lisäksi kasviksia. Itse käytän yleensä vain paprikaa, koska sitä on aina jääkaapissa, mutta tomaatti ja kurkku sopivat myös loistavasti. Kasvis- tai vegaaniversiossa smetana tai ranskankerma korvataan kaura- tai soijafraichella.

Nopea maidoton ”juusto”kastike syntyy kaurakermasta ja oluthiivahiutaleista. Oluthiivahiutaleilla ei nimestään huolimatta ole mitään tekemistä oluen kanssa, ja sen toinen nimi ravintohiivahiutale kuulostaa hiukan kuvaavammalta. Hiutaleissa on juustomainen maku, ja erinomaiset ravintoarvot. Oma suosikkini on Bertil's healthin (entinen Valioravinto) oluthiivahiutaleet, joita myydään muun muassa Ruohonjuuressa.

Annoksen päälle voisi ripotella myös korianteria, jos siitä tykkää. Omassa suussani se maistuu saippualle, eli jätän sen kauppaan :)

nachoplatter nacholautanen kasvissyöjä

Kasvissyöjän nachos supreme eli nacholautanen

neljälle

200-400 g nachoja
1 paprika ja/tai 2 tomaattia
200 g kaura- tai soijafraichea, esim. Oatly tai Planti
(korianteria)

paistettu quorn:
300-400 g quorn kuutioita tai rouhetta
2 rkl öljyä
mausteita, esimerkiksi curry, juustokumina, chili, savupaprika
suolaa

juustokastike:
2 dl kaurakermaa 
1 dl oluthiivahiutaleita
½-1 tl suolaa
(kurkumaa)

nopea guacamole:
2 avokadoa
chilijauhetta
suolaa
1 rkl limen mehua

Kuumenna öljy kattilassa tai syvällä pannulla. Lisää quorn ja paista sitä noin 10 minuuttia, kunnes se on kauttaaltaan kuumentunut. Mausta makusi mukaan.

Tee sitten juustokastike. Laita kaurakerma kattilaan, kiehauta ja lisää ravintohiivahiutaleet sekä suola. (Lisää ripaus kurkumaa, jotta kastike saa keltaisemman värin.)

Valmista guacamole. Halkaise avokadot ja lusikoi ne kulhoon. Lisää suola, chili ja limen mehu. Muussaa avokado haarukalla. Lisää tarvittaessa limen mehua. Tarkista maku, ja lisää tarvittaessa suolaa tai chiliä. Vinkki: guacamole säilyy jääkaapissa suljetussa purkissa, kun jätät avokadon kiven guacamolen sekaan.

Kaada nachot lautaselle. Pilko paprika (ja tomaatti) pieneksi. Nosta paistettu quorn ja paprikat nachojen päälle. Kaada päälle juustokastike. Lusikoi lautasen reunalle guacamolea ja kaurafraichea. Silppua halutessasi päälle korianteria.

nachoplatter nacholautanen

nachoplatter nacholautanen

tiistai 22. joulukuuta 2020

Glögi-pannacottapiiras

Jouluaatto on jo ylihuomenna. Mietitkö vielä mitä tänä vuonna herkuttelisi joulun kahvipöydässä? Joulun klassikkokakku on glögijuustokakku, mutta se on juustokakun valmistuksen osalta hiukan vaivalloinen. Tai ei vaivalloinen, mutta monivaiheinen, ja tiskiä syntyy paljon. Mietin miten klassikkoherkkua voisi hiukan nopeuttaa ja helpottaa, kun jouluna on monesti muutenkin paljon tekemistä.
 
Päädyin muokkaamaan ohjetta, ja lopputuloksena on glögi-pannacottapiiras. Pohjaksi tulee perinteiseen tapaan piparkakkuja. Vaalea kerros on helposti valmistuva, hiukan vaniljainen pannacotta. Päälle tulee glögikiille, ja koska piirakka on valmiina niin kauniin punainen, ei se mielestäni tarvitse edes koristeluita. Hyytymiseen kuluu aikaa, mutta työvaiheet ovat nopeita.

Piirakka valmistuu ilman stressiä, kun on muutaman kohdan kanssa tarkkana. Sekä pannacotta että kiille hyydytetään liivatteella. Liivatteiden annetaan pehmentyä runsaassa kylmässä vedessä vähintään 5 minuuttia, mutta 10 minuuttia takaa varmasti pehmeät liivatteet. Puristele liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois, ja sekoita ne huolellisesti kuumaan nesteeseen. Pannacottan tulee olla kunnolla hyytynyt, ennen kiilteen lisäämistä. Kiilteen kannattaa antaa jäähtyä noin huoneenlämpöiseksi, ja kun sen lusikoi pannacottan päälle, ei se valu pannacottan alle.

Lopputuloksena on melko pienellä vaivalla, ilman monimutkaisia raaka-aineita syntyvä sopivan makea joulupöydän herkku!

glögijuustokakku

glögipannacotta

Glögi-pannacottapiiras

kuudelle

pohja:
120 g (gluteenittomia) piparkakkuja
50 g voita

pannacotta:
2 liivatetta (á 2 g)
3,3 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
½ tl vaniljasokeria

glögikiille:
2 liivatelehteä (á 2 g)
1 dl glögitiivistettä
½ dl vettä
(halutessasi tippa punaista elintarvikeväriä)

Murskaa pohjan piparit monitoimikoneen kulhossa tai kaulimella paksussa pussissa. Sulata voi ja lisää se piparimurun joukkoon.

Vuoraa 18 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Painele piparimuru vuoan pohjalle ja noin 3-4 cm reunoille. Laita jääkaappiin odottamaan.

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen 5-10 minuutiksi.

Kaada kerma kattilaan. Lisää sokerit ja kuumenna kunnes kerma kiehahtaa. Ota kattila liedeltä ja lisää liotetut, puristetut liivatteet. Kaada pannacotta varovaisesti piparipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin 2-3 tuntia tai pidempään. 

Liota kiillettä varten liivatteita 5-10 minuuttia kylmässä vedessä. Kiehauta vesi kattilassa. Liuota hyvin puristetut liivatteet veteen ja sekoita huolellisesti. Kaada liivateseos ohuena nauhana glögitiivisteen joukkoon samalla sekoittaen. (Lisää halutessasi tippa punaista elintarvikeväriä.)

Anna seoksen jäähtyä huoneenlämmössä noin 10-15 minuuttia. Lusikoi sitten kiille pannacottan päälle varovaisesti. Älä kaada, tai kiille saattaa valua tortun pohjalle.

Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.

glögijuustokakku

glögi panna cotta

Hyvää joulua!

tiistai 8. joulukuuta 2020

Punajuuri-sinihomejuustovuoka

Punajuuri-sinihomejuustovuoka tai -laatikko on klassikko, joka toimii vuodesta toiseen. Aromaattinen sinihomejuusto toimii loistavasti makeahkon punajuuren kanssa. Toinen toimiva klassikko makupari on sinihomejuusto ja omena, ja tässä reseptissä yhdistin nämä kaikki kolme.

Punajuuri-sinihomejuustovuokaan tulee siis punajuuria, sinihomejuustoa ja omenaa. Raaka-aineet viipaloidaan ja asetellaan vuokaan ratatouillen tyylisesti pystyyn. Vuokaan kaadetaan lisäksi ruokakermaa, ja tunnin päästä uunista leijailee vastustamattoman ihana tuoksu.

Käytin omenana makeahkoa Golden Delicious -omenaa, mutta varmasti yhtä hyvin toimii happamampikin omena, esimerkiksi Granny Smith. Sinihomejuusto oli tällä kertaa perinteinen Valion Aura. Toinen sinihomejuustosuosikkini on Lidlin sinihomejuusto, jonka tunnistaa samanlaisesta pakkauksesta kuin missä Aura myydään. Lidlin sinihomejuuston maku on erittäin hyvä, eikä yhtään kitkerä, niin kuin monissa muissa ”halpisjuustoissa”.

sinihomejuusto-punajuurilaatikko

Punajuuri-sinihomejuustovuoka

neljälle

350-400 g (4 kpl) punajuurta
2 keskikokoista omenaa
170 g sinihomejuustoa
2 dl ruokakermaa
mustapippuria
(suolaa)

Kuori raa’at punajuuret ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi. Lohko omenat 4 osaan, kuori ja viipaloi. Viipaloi tai murustele sinihomejuusto.

Öljyä noin 1,5 litran kokoinen leipävuoka tai muu vastaava pienehkö vuoka. Lado viipaleet pystysuoraan. Helpoiten tämä onnistuu, kun otat vuoan käteen, ja pidät sitä kallellaan. Mikäli punajuuria tai sinihomejuustoa jää ylimääräistä, voit painella ne sopiviin koloihin.

Rouhi vuokaan mustapippuria ja hiukan suolaa. Kaada sitten päälle ruokakerma.

Paista vuokaa 200 asteessa noin tunti. Peitä vuoka tarvittaessa foliolla, mikäli pinta alkaa ruskistua liikaa.

Tarjoile esimerkiksi osana jouluruokaa.

punajuuri-aurajuustovuoka

aurajuusto punajuuri kiusaus

keskiviikko 2. joulukuuta 2020

Piparkakku-puolukkapiirakka

Kalenteri on kääntynyt joulukuun puolelle, ja resepteissä jatkuu jouluiset maut. Tällä kertaa tarjolla on puolukkapiirakka, jonka pohjataikina ja muruseos maustetaan piparkakkumausteella. Piirakasta ei tule liian makea, vaan puolukat tekevät siitä juuri sopivan raikkaan. Mikäli pidät todella makeasta, voi kermaviilitäytteeseen laittaa hiukan lisää sokeria.

Ohje on gluteeniton, enkä ole sitä gluteenillisena testannut. Käytän itse gluteenittomassa leivonnassa mieluummin eri jauhoja kuin valmiita jauhosekoituksia. Suosin pääasiassa riisiä, kauraa, maissia, mantelia ja tattaria, mutta käytän myös teffiä. Jos et juuri leivo tai tarvitse jauhoja ruoanlaitossa, etkä halua ostaa useampaa erilaista jauhoa, voit hyvin korvata ne valmiilla jauhoseoksella. Tässä käyttäisin Virtasalmen Viljatuotteen tummaa jauhoseosta tai kaurajauhoseosta tai Semper fin mixiä (maku saattaa olla hiukan miedompi ja piirakan väri vaaleampi). Jos käytät jauhoseosta, jossa on lisättynä psylliumia, voit jättää myös sen pois taikinasta.

Käytin pohjataikinassa ja muruseoksessa riisijauhoja ja teffjauhoja, ja pohjassa lisäksi mantelijauhoa. Riisijauhoksi kannattaa valita hieno riisijauho, jota löytyy esimerkiksi Risentalta ja Virtasalmen viljatuotteelta. Olen käyttänyt molempia, ja ne toimivat hyvin. Entäpä teffjauho, kuulostaako oudolta? Teff on luontaisesti gluteeniton afrikkalainen viljakasvi, jonka siemenistä jauhamalla saadaan ravinteikasta jauhoa. Siinä on kuitua keskimäärin 6-7 g / 100 g, ja proteiinia 10-12 g / 100 g. Teffiä löytyy ainakin Virtasalmen Viljatuotteelta, Risentalta, Foodinilta ja Jytteltä. Olen käyttänyt näistä kahta ensimmäistä, ja molemmat ovat mielestäni hyviä. Mantelijauho tuo (voin lisäksi) pohjaan sopivasti rasvaa, minkä ansiosta pohja on mehevä, eikä gluteenittomille leivonnaisille tyypillisen kuiva.

Valitsin teffjauhoksi Virtasalmen Viljatuotteen tumman tef-täysjyväjauhon. Sen väri on hiukan tummempi kuin esimerkiksi Risentalla, mikä sopii tähän mainiosti. Pohjataikina ja muruseos maustetaan piparkakkumausteella, ja teffjauhojen ansiosta valmis piirakka näyttää ja maistuu pehmeältä piparkakkutaikinalta. Super hyvältä siis!

piparkakku-puolukkapiirakka

Piparkakku-puolukkapiirakka, gluteeniton


pohja:
100 g voita
¾ dl fariinisokeria
½ dl teffjauhoa
1½ dl hienoa riisijauhoa
½ tl psylliumia
½ dl mantelijauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 rkl piparkakkumaustetta
1 kananmuna

kermaviilitäyte:
200 g kermaviiliä
1 kananmuna
½ dl fariinisokeria

muruseos:
50 g voita
½ dl fariinisokeria
½ dl teffjauhoa
½ dl hienoa riisijauhoa
½ rkl piparkakkumaustetta

200 g puolukoita (pakaste)

Sekoita pohjan kuivat ainekset keskenään kulhossa. Nypi joukkoon pehmeä voi. Lisää lopuksi kananmuna ja sekoita tasaiseksi.

Laita leivinpaperi piirakkavuoan (Ø 25 cm) pohjalle ja reunoille. Painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille. Laita pohja jääkaappiin hetkeksi odottamaan.

Yhdistä kermaviilitäytteen ainekset keskenään. Tee sitten muruseos. Yhdistä seoksen kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kuutioitu voi. Nypi murumaiseksi.

Ota piirakkapohja jääkaapista, ja levitä kermaviilitäyte pohjan päälle. Lisää sitten puolukat tasaisesti. Ripottele lopuksi pinnalle muruseos.

Paista piirakkaa 200 asteessa noin 30–35 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä jääkaappiin. Piirakka on parasta seuraavana päivänä tai kunnolla jäähtyneenä.


pipari-puolukkapiirakka
pipari-puolukkapiirakka
© Valmiiseen pöytään
Maira Gall