maanantai 22. heinäkuuta 2019

Kauralastukakku

Kauralastukakku on kesän vaivattomin kakku. Kakun pohjana toimivat jättikokoiset kauralastut. Kakun "levyt" on helppo valmistaa etukäteen, ja ne säilyvät ilmatiiviisti pakattuina. Kakku on helppo leikata palasiksi, kun annat sen tekeytyä hetken ennen tarjoilua.

Kauralastukakusta saa helposti sekä laktoosittoman että gluteenittoman. Voin voi korvata laktoosittomalla, jota saa lähes joka kaupasta. Gluteenittoman kakusta saa korvaamalla kaurahiutaleet gluteenittomilla hiutaleilla ja vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella. Vehnäjauhot voi myös jättää kokonaan pois, mutta pohjista tulee silloin hiukan helpommin rikkoutuvia.

Täytteen maitotuotteet voi korvata laktoosittomien lisäksi myös maidottomilla. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kaura- tai soijavispi, vegaaninen tuorejuusto tai iMat fraiche (tämä on ranskankerman korvike, eli saattaa tarvita hiukan enemmän sokeria kaverikseen).

Kauralastukakun täytteeksi sopii melkein mikä vain. Ainoa rajoite on oikeastaan koostumus. Jogurtti on helposti liian ohutta, samoin pelkkä kermavaahto. Täytteessä toimii hyvin erilaiset tuorejuustot, rahka, mascarpone ja vaikkapa jäätelö. Jäätelön kanssa kakku kannattaa kuitenkin laittaa tarjolle heti, ennen kuin se sulaa. Marjoja vaihtelemalla kakusta tulee aina erilainen. Valitse siis suosikkimarjasi, ja käy herkuttelemaan!

kaurakeksikakku

kauralastukakku

Kauralastukakku neljälle


Isot kauralastut 

4 kappaletta

100 g voita
4 dl kaurahiutaleita
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
2 rkl vehnäjauhoja
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää sulatettu, jäähdytetty voi. Lisää lopuksi kananmuna ja sekoita hyvin.

Laita ¼ taikinasta uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä lusikan pesällä ohueksi ympyräksi, Ø noin 15-18 cm. Helpottaaksesi ympyröiden tekoa, voit piirtää leivinpaperin alapintaan ympyrän esimerkiksi lautasen avulla.

Paista kauralastua 200 asteessa noin 6-8 min tai kunnes se on kauniin ruskea ja ohuen rapea. Jäähdytä. Valmista loput kolme kauralastua samaan tapaan.

Anna lastujen jäähtyä kunnolla ennen kakun kokoamista.

Täyte:

2 dl vispi- tai kuohukermaa
1 prk (250 g) mascarponea
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
(3 rkl lemon curdia)
mansikoita (noin 300-400 g)

Vaahdota sokereilla maustettu kerma. Mikäli käytät lemon curdia, sekoita se mascarponen joukkoon. Kääntele mascarpone kermavaahdon sekaan.

Kuutioi tai viipaloi mansikat.

Kokoa kakku laittamalla päällekkäin kauralastuja, kermavaahtoa ja mansikoita. Laita päällimmäiseksi ohut kerros kermatäytettä ja koristele sitten runsailla marjoilla ja halutessasi yrteillä. Mansikan kaveriksi sopii minttu, ja mustikoiden parina toimii yllättävän hyvin pieni määrä basilikaa.

Anna kakun tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

kaurakakku
kaurakeksikakku
© Valmiiseen pöytään
Maira Gall