maanantai 30. lokakuuta 2017

Haaveena Australia




Haaveilin lukioaikana au pairin työstä, ja hain joihinkin perheisiin Lontoossa ja Australiassa. Olin useamman vuoden ajan varma, että lähden Australiaan, ja ehdin avata säästötilinkin. Sain tuolloin lisäksi joululahjaksi Australia-matkaoppaan vakuutettuani äidilleni, että lähden kyllä. Ei sillä, että äiti olisi juuri toivonut minun lähtevän, vaan enemmänkin huolena oli, että opus hankitaan turhaan.

Australia jäi tuolloin - lähes 10 vuotta sitten – kuitenkin haaveilun asteelle. Säästötili on ollut minulla siitä asti koskemattomana, ja haave vain joidenkin päiväunien kohteena. Viime vuonna verottaja ilmoitti, että saan mukavan summan veronpalautuksina. Tuolle rahalle ei ollut suuria käyttökohteita odottamassa, joten laitoin sen säästötilille talteen. Tammikuussa juttelin ystäväni kanssa, ja esittelin juuri ostamaani Mavalan Adelaide-sävyn kynsilakkaa. Tuolloin totesin tehneeni päätöksen, että tänä vuonna haaveeni toteutuu. Olin päättänyt, että tänä vuonna vastaan itse elämästäni, ja teen asioita joista tulen onnelliseksi.

Seuraan aktiivisesti lentodiilit.fi -sivustoa, ja keväällä vastaan tuli hyvä tarjous lennoista. Varasin lennot maaliskuussa, enkä meinannut pysyä housuissani. Aloitin matkan suunnittelun kesällä, ja hiljalleen varasimme lentoja maan sisällä ja majoituksen eri kaupungeista. Matkan suunnittelu on edennyt siihen vaiheeseen, että lähtö on tänään! Todellisuudessa tällä kellonlyömällä olen jo lentokentällä jännittämässä edessä olevaa pitkää lentoa ja sitä, läpäisenkö Australian tullin tarkastukset. Enkä malta odottaa!




Matka Australiaan, tai minne tahansa kauas, ei ole monellekaan ihmeellinen juttu. Ei minullekaan matkustaminen muihin kohteisiin olen sen jännittävämpää, mutta tämä on monella tavalla erilaista. Tämä matka edustaa minulle unelmien toteutumista, ja antaa uskoa haaveilun voimaan. Viimeiset pari vuotta ovat olleet hiukan haastavia, ja unohdin haaveilemisen taidon. Viime vuonna työllistyin paikkaan, jossa oli hyvä olla. Huomasin, hiukan yllättäen, että olin jälleen alkanut haaveilla – ammatillisesti ja vapaa-ajallisesti.

Tässä minä nyt siis olen. Matkalla toteuttamaan tähänastisen elämäni suurinta haavetta. Toivon Australian olevan kaikkea sitä mistä olen vuosia haaveillut, tietämättä kuitenkaan mistä todella haaveilen. Toivon myös, että tämän haaveen toteutettuani uskallan tarttua niihin takataskussa odotteleviin muihin haaveisiin.

Ja äiti (ja vähän iskäkin): varon kyllä meduusoja ja hämähäkkejä, ja pyrin välttymään ruokamyrkytykseltä :)



torstai 26. lokakuuta 2017

Syntymäpäiväarvonta

"Tulen kirjoittamaan blogiin ruoka- ja leivontapainotteisesti. Ajattelin jakaa omat suosikkiohjeet ja uusimmat kokeilut. Mukaan mahtuu myös juttuja matkoista, käsitöistä ja ehkä jopa jotain sisustuksestakin. Siinä sivussa opettelen valokuvaamista, joten toivottavasti jotain onnistumisia senkin kanssa."

Näin lupasin tasan vuosi sitten, eli tänään tulee kuluneeksi vuosi blogin aloittamisesta. Aika menee toisaalta nopeasti, mutta toisaalta tuntuu, että olen aina kirjoittanut tätä. Matkaan on mahtunut lukuisia epävarmuuden hetkiä, mutta kuitenkin myös paljon ilon hetkiä. Viimeisimpänä luonnollisesti Kotilieden blogiverkostoon liittyminen.

Kuva: Pixabay
Kommenttikenttään olisin toivonut vuoden aikana vilkkaampaa liikennettä, joten se olkoon yksi seuraavan vuoden tavoitteista. Pyrin myös oppimaan kameran käyttöä syvällisemmin, koska vuoden pimeä aika on taas käsillä. On yllättävän työlästä huomioida ISO-arvot, kun kesän on voinut kuvata lähinnä tuuriin nojaten. Olen viime viikon aikana pohtinut myös blogin tulevaisuuden päämääriä tarkemmin, ja palaan niihin hiukan myöhemmin.

Blogi on antanut vuoden aikana paljon, ja nyt on aika antaa teille lukijoille jotakin. Mietin hyvän tovin mikä sopisi valmiiseen pöytään -teemaan, ja mielessäni pyöri vain tylsästi keittiöpyyhkeet, muffinivuoat ja suklaa. Ajatus kuitenkin tupsahti päähäni eilen illalla, ja kuvaa mielestäni sisältöä ja ajatusmaailmaani erinomaisesti.

Arvon siis osallistujien kesken Satokausikalenterin vuodelle 2018. Tarkemmin satokausikalenterista voi lukea täältä. Kalenteri on visuaalisesti erittäin onnistunut, ja jo pelkät kuvat motivoivat varmasti käyttämään sesongin tuotteita. Kalenterissa on huomiotu myös fodmap, ja kalenterista hyötyy niin seka- kuin kasvissyöjäkin.



Osallistu arvontaan kertomalla millaista sisältöä haluaisit seuraavan vuoden aikana lukea. Jätä kommenttiisi sähköpostiosoite. Ilmoitan voittajalle henkilökohtaisesti. Kilpailu päättyy viikon päästä, 2.11. kello 23.59.

Onnea kilpailuun!

maanantai 23. lokakuuta 2017

Naapurin Annikin juusto-pekonipiirakka

Rakastan reseptejä, joilla on jokin tarina. Tällaisista resepteistä aktiivisesti käytössäni on muun muassa toimistovaarilta peritty lihapullaresepti, eikä joulua tule ilman Paraisten piparkakkuja. Reseptin pitkä historia yleensä takaa onnistuneen lopputuloksen, sillä eihän sitä muuten käytettäisi vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Uusin herkkuresepti tuli vastaani kyläillessäni veljeni luona, jossa tarjolla oli kälyni leipomaa piirakkaa, joka meinasi viedä tajun. Hyvällä tavalla siis. Lautaselta löytyi juusto-pekonipiirakka, ja se oli rakkautta ensi puraisulla. Olen kohdannut tuon piirakan kanssa muutaman kerran vuoden aikana, ja ehdin kertaalleen saada jo ohjeenkin, mutta se hautautui puhelimen kuvatulvan uumeniin.

Muutama viikko sitten lautaselta löytyi jälleen tuttu piirakka, ja nyt aloin kaivata ohjetta uudestaan. Sain sen, ja luvalla jaan sen nyt teillekin. Mitä sitten tulee tämän piirakan tarinaan. Ohje on peräisin kälyni mummolta, joka oli saanut sen naapuriltaan, Annikilta. Kuulemani mukaan mummo oli jaksanut tehdä piirakkaa vielä vanhanakin, vaikka voimat muuten alkoivat jo ehtyä. Jo pelkkä tarina on ihana, mutta voi pojat, niin on myös itse piirakka!

pekoni-juustopiirakka

Vanhaan aikaan ruoat ja leipomukset olivat ihastuttavat yksinkertaisia. Tähänkin piirakkaan tulee vain 8 raaka-ainetta, ja näistä kaikkia on joko aina kaapeissa, tai ainakin hyvin lyhyen kauppareissun päässä. Valmistaminen on todella helppoa, ja tästä takuuna on se, että kuvien piirakan valmisti tällä kerralla evääkseen puolisoni. Mies, joka ei siis ole koskaan oma-aloitteisesti leiponut. Alkuperäisessä ohjeessa pekonin määrä oli 120 g, mutta hävikkiä torjuaksesi voit huolettomasti käyttää koko paketin. Juustoksi sopii jokin maukas, kuten gouda, cheddar tai vaikkapa emmental. Ja sitten vain kädet jauhoihin, ja piirakkaa odottelemaan.

Juusto-pekonipiirakka


Pohja:
100 g voita
½ dl kermaviiliä
3 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
140-170g pekonia
1½ dl kermaviiliä
2 dl juustoraastetta
2 kananmunaa
mustapippuria

Sulata voita mikrossa hetki, ja yhdistä kermaviilin kanssa. Lisää jauhot ja leivinjauhe, ja sekoita tasaiseksi. Painele voidellun tai leivinpaperoidun piirakkavuoan pohjalle.

Silppua pekoni saksilla, ja yhdistä muiden täytteen ainesten kanssa. Kaada täyte pohjan päälle, ja paista piirakkaa 200 asteessa 30 minuuttia.

pekonipiiras

Lue myös:


Kielen mennessään vievä meetvurtipiiras
Mustikkapiirakkapäivä

perjantai 20. lokakuuta 2017

Mitä odotan I love me -messuilta

Tänä viikonloppuna Helsingin Messukeskuksen valtaa I love me -messut. Aion lähteä messuille tänäkin vuonna, ehkä neljättä kertaa peräkkäin. Messujen näytteilleasettajat on melkolailla samat vuodesta toiseen, mutta minua se ei haittaa. Toisaalta messuista mukavat tekee juuri se, että tiedän mitä tuotteita siellä aiempina vuosina on ollut, ja mitä nytkin todennäköisesti on saatavilla. Uutuustuotteetkin luonnollisesti kiinnostavat.

Kutsun messuja hyväntahtoisesti hömppämessuiksi, ja sitä ne minulle osittain ovat. Hömppämessuilla tarkoitan sitä, että en raahaisi miestä messuille mukaan tuskastumaan meikkien, ruokien ja liikuntapaikkojen esittelijöiden ympärillä pyörivässä naislaumassa. On joukossa toki miehiäkin näkynyt, mutta valtaosa kävijöistä on kyllä naisia, ja messut onkin selkeästi kohdennettu naisille.

Muutama vuosi sitten messujen nimi oli muistaakseni Kauneus, terveys ja hyvinvointi, mikä kuvaa kyllä messujen sisältöä edelleenkin. Messuilta löytyy siis kauneus, terveys, muoti/lifestyle ja luonnollisesti -osastot. Itseäni kiinnostavat pääsääntöisesti ruokaan liittyvät näytteilleasettajat, ja kaikkein vähiten muotiin liittyvät palveluntarjoajat - korufirmoja lukuun ottamatta. Jos et ole aiemmin käynyt messuilla, ja nyt pohdit lähtisitkö, kannattaa lukea loppuun asti. Alla siis listattuna ne näytteilleasettajat (ja osaston numero), joita itse eniten odotan.

Puhdistamo 6h70
Uusi Five AM Kahvipapu on tullut vastaan viime aikoina muutaman kerran, ja se vaikuttaa mielenkiintoiselta.
Pukka 7k120
Olen teehullu, ja etenkin Pukkan kurkumatee on ihanaa.
Birkkalan tila 7p110
Birkkalan tilan spelttijauhot ovat minulla jatkuvasti käytössä. Puolikarkea spelttihelmi ja spelttihiutaleet kiinnostavat tänä vuonna.


Ruohonjuuri 7h120
Luomu kvinoa 7m118
Urtekram 7g120
Ostoslistalla ainakin raakalakritsirouhe, miniriisikakut, maissinjyvä (popcorn) ja chilioliiviöljy


Hamppufarmi 7n120
Hamppusuklaa kiinnostaa
Yosa 6k68
Uotilan Leipomo Oy 6s48
Useina vuosina leipiä on saanut 3 kappaletta 5 eurolla, toivottavasti tänäkin vuonna. Kauraleipä on 100% kauraa ilman vehnätärkkelystä, eli se sopii fodmapiin.  
Dermalogica 6e30
Myssyfarmi 7h130
Arctic Warrior 7m110
Dr. Hauschka 7g118
Cailap Oy 6c38
Elvari Korut Oy 3c51
Ihania koruja! Käytöstäni löytyy ainakin vohveli-, korvapuusti-, pehmis- ja joulutorttukorvakorut.


Muita vinkkejä:

Käteistä kannattaa olla mukana, sillä se nopeuttaa asiointia joillakin pisteillä.
Ota vesipullo mukaan, koska messuilla on yleensä melko lämmin.
Muista hyvät hermot ja iloinen mieli :)

Edit 21.10. Uotilan leipien hinta olikin 3 kpl / 5€, ei 10€ niin kuin alunperin kirjoitin.

maanantai 16. lokakuuta 2017

Luvattoman helppo kookosbroileri

Mainitsin uunilohen yhteydessä, että olen innostunut tekemään kookoskastikkeita. Yleensä näiden kastikkeiden raaka-aineet ovat broileri, kookosmaito ja currytahna. Yksi suosikeistani on kookosbroileri, johon tulee edellä mainittujen lisäksi ananasmurskaa ja kirsikkatomaatteja. Kuulostaa oudolta ja todella epä-aasialaiselta, mutta maistuu erittäin hyvälle.

Tästä kastikkeesta on vaikea kirjoittaa ylistävästi, koska ei se ole mikään gastronomian huipputuote. Maussa ei siis ole mitään vikaa, päinvastoin. Kastike vain valmistuu lähes luvattoman helposti, mutta maku on erinomainen. Itsellesi tämä edustaakin perus arkiruokaa yksinkertaisimmillaan. Raaka-aineita, joita ostan aina kaupasta, ja joista moni löytyy kaapista jo valmiina. Currytahnaa minulla on aina, koska se säilyy jääkaapissa lähes loputtomasti. Kookosmaito on myös yksi kuivatarvikekaappini kulmakivistä - tai tölkeistä tässä tapauksessa.

Arkiruoka onkin itselleni juuri sellainen ruoka, jonka valmistaminen on vaivatonta, eikä vie loputtoman paljon aikaa. Maun pitää kuitenkin olla takuuvarmasti hyvä. Jos siis etsit itsellesi maistuvaa, helppoa ja ehkä hiukan erilaista arkiruokaa, niin tässä on resepti, jota etsit.

broileri kookoskastike

Kookosbroileri

neljälle

2 kevätsipulia
2 rkl öljyä
500 g broilerin fileepihvejä
1 rkl punaista currytahnaa
1 tl suolaa
1 tlk kookosmaitoa (400 ml)
1 tlk ananasmurskaa
kourallinen kirsikkatomaatteja

Hienonna sipulit. Kuumenna öljy paistinpannulla. Ruskista broilerin fileepihvejä muutama minuutti molemmin puolin.

Lisää pannulle sipuli, currytahna, suola ja kookosmaito. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua noin 15 minuuttia tai kunnes lihat ovat kypsiä. Lisää lopuksi joukkoon valutetut ananasmurska ja puolitetut tomaatit. Kuumenna. 

Tarjoa riisin tai nuudelien kanssa.




Lue myös:
(Mies)flunssantorjuntakeitto
Ihana maapähkinäwokki
Pikainen misoramen
© Valmiiseen pöytään
Maira Gall