torstai 6. joulukuuta 2018

Saaristolaisleipä glögiin tehtynä

Tänään on joulukuun 6. päivä, eli itsenäisyyspäivä. Facebookissa Kotilieden blogien joulukalenterissa aukeaa minun luukkuni. Kalenteria ja Kotiliesi-blogien pääsivua kannattaa ehdottomasti seurata, sillä luvassa on ihania jouluisia ruoka- ja askarteluvinkkejä aina jouluaattoon asti.

Saaristolaisleipä on yksi helpoimmista leivistä valmistaa. Se sopii loistavasti itsenäisyyspäivään, koska sen aktiivinen valmistusaika on vain noin vartti. Leipä ei vaadi taikinan vaivaamista ja siksi, tai siitä huolimatta, onnistuu aina. Raaka-aineet ovat melko yksinkertaisia, mutta ohjeen muokkaaminen on kuitenkin helppoa.

Blogissani on aiemmin ollut nimiäistarjoiluiden yhteydessä ohje tavalliseen saaristolaisleipään, ja viime vuonna lakritsaiseen saaristolaisleipään. Tänä vuonna olen inspiroitunut glögistä, ja leivoin saaristolaisleipiä käyttäen glögiä taikinan nesteenä. Tälläkin kerralla leipä onnistui moitteettomasti!

Miltä glöginen leipä sitten maistuu? Ainakin melko makealta ja aavistuksen jouluiselta. Glögi on sokeripitoista, joten vähensin hiukan siirapin määrää. Glögin aromeja vahvistamaan lisäsin jauhettua pomeranssia ja kanelia. Valmis saaristolaisleipä vaatii muutaman päivän aikaa, jotta maut tasaantuvat. Parhaimmillaan se on mielestäni sellaisenaan voin kanssa nautittuna. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan leipää myös leivänpaahtimen kautta. Paahtaminen tekee leivän rakenteesta hiukan kuivemman, mikä on kivaa vaihtelua melko kostealle leivälle.

saaristolaisleipä glögi
saaristolaisleipä glögi

Saaristolaisleipä glögiin tehtynä

2 leipää

2½ dl glögitiivistettä (käytin Marlin)
4 dl vettä
50 g tuorehiivaa
1¾ dl tummaa siirappia
¾ rkl suolaa
1 tl jauhettua pomeranssia
1 tl kanelia
2 dl ruisleseitä
2 dl ruisjauhoja
2 dl olutmaltaita
6½ dl vehnäjauhoja

Voiteluun:
2 rkl siirappia
1 rkl glögitiivistettä
½ dl vettä

Yhdistä vesi ja glögitiiviste ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva glögiin. Yhdistä kuivat aineet ja lisää nesteeseen. Sekoita tasaiseksi. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa 1,5 tuntia.

Voitele kaksi litran vetoista vuokaa ja jaa taikina niihin. Paista leipiä uunissa 175 asteessa 2 tuntia. Paistoajan lopulla voitele leivät siirappi-glögi-vedellä.

Leivät säilyvät jääkaapissa ja ovat parhaimmillaan muutaman päivän päästä.



Vinkki! Saaristolaisleipä on kiva klassinen joulutuliainen. Yllätä tänä vuonna ystävä tällä erilaisella versiolla. Lahja on valmiissa paketissa, kun leivot sen suoraan kartonkiseen vuokaan. Itse käytin Eskimon paistovuokia, joita löytyy ainakin suuremmista marketeista.

2 kommenttia

  1. Mitä glögiä käytit tähän? Mietin jos kokeilisin sokerittomalla Marlin glögillä. Näyttää hyvältä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei. Kiitos kommentista :)
      Käytin leipään Marlin glögitiivistettä. Ajattelin ensin käyttää valmista glögijuomaa, mutta tiivistettä käyttäessä glögin ja veden suhdetta sai muokattua. Tein siis hiukan eri suhteella kuin pullossa neuvotaan. Sokeriton glögi toimii varmasti hyvin, mutta koska se on hiukan miedompaa kuin tässä käytetty, voisi taikinaan lisätä esimerkiksi 1/4 tl neilikkaa, jotta makua tulee tarpeeksi :)

      Poista

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall